miercuri, 17 noiembrie 2010

O alta pagina din viata

Sprijinind toata ziua parchetul, dupa o dimineata cu norisori negri prin fata ochilor, mi-am trait exilul la domiciliu. Si in linistea asta, cotrobaind prin folderele vechi, vazand poze de acum cativa ani, citind una alta, mi-am dat seama, cu ciuda si tristete, ca nu am talent ca sa scriu cronici de film, sa pictez, sa fac piruete. Asta mi-au venit in minte. Si totusi unele lucruri stiu sa le fac. Nu le enumar aici. Tin totusi sa recomand un interviu cu un om profesionist din Romania. Il cheama Calin Georgescu, iar cand l-am intervievat saptamana trecuta, am facut trei pagini de schite si impresii pe agenda mea, pe langa ce a spus el pe reportofon. Rezultatul il puteti citi aici Calin Georgescu: Poporul roman va dainui, criza e provocata de trufie si lacomie.

luni, 15 noiembrie 2010

Despre barbati - un altfel de top

Dupa o sfert de secol pe care il duc in spate a venit timpul sa scriu despre viziunea pe care o am despre barbati. In urma unui exercitiu sustinut de memorie am facut o clasificare, dar din start avertizez cititorii ca este una subiectiva. Pentru ca acum scriu ca femeie, nu ca jurnalista, asa ca restrictiile au fost indepartate.

Barbatii se impart in mai multe categorii si subcategorii. Pornind de la faptul ca barbatii frumosi sunt pentru multe femei ca pantofii: esti mandra cand iesi cu ei in lume, dar doar tu stii cat de durerosi sunt. Exista barbati draguti de pica, dar ciudati. Pentru ca au impresia ca fata care o sa le fie iubita trebuie sa le faca toate mofturile, deoarece ei merita asta. A doua subcategorie a celor aratosi, pe care eu una nu ii inteleg, sunt cei care umbla cu fete urate. Tind sa cred, psihologic vorbind, ca asa se pun in comparatie cu cea de langa ei, dezvoltand un fel de complex al lui Narcis. Mai sunt barbatii inteligenti care se fac placuti doar prin simpla lor prezenta.

In opozitie sunt cei increzuti, care se cred buricul pamantului, dar nu reusesc decat sa te irite prin prostia lor. Mai sunt barbatii timizi, dar cand se dezlantuie ramai socata. Sunt cei care iti fac o prima impresie extraordinara. Ai impresia ca e ultimul gentleman care s-a mai nascut pe planeta asta, dar ajungi sa constati ca te-ai inselat amarnic, iar asta in scurt timp. Barbatii amuzanti, care reusesc sa devina repede amicul femeilor, dar care nu prea are parte de o iubita adevarata, ca nu stii cand glumeste si cand vorbeste serios. Si sunt cei care crezi ca nu au suflet, lipsiti de scrupule. Dar cand ajungi sa ii cunosti, cand ajungi sa iti dai seama ca prin cuvinte putine spun esentialul, nu te mint, desi nu spun tocmai ce ti-ai dori, atunci, ca femeie, iti dai seama ca ii preferi in detrimentul celorlalti.

Si a mai ramas o categorie, una de care te leaga viata, cea a tatilor. Pentru femei ei sunt de cele mai multe ori reperul. Cam astia sunt barbatii pe care i-am cunoscut eu, cu care am legat prietenii, iubiri si momente unice. Nu stiu inca daca am invatat cum sa ii deosebesc din prima, ca sa stiu de cine sa ma feresc sau de cine sa ma apropii. Voi, cititoarele mele, ati reusit?

duminică, 14 noiembrie 2010

Another story - Capitolul III

Greu de imaginat, greu de atins, greu de crezut ca tocmai comisese pacatul capital. Nu era vorba de moarte, de trufie, lacomie sau mandrie. Era vorba doar de credinta ei in oameni. Ar fi vrut sa creada, pentru ca uitase cum era, si a crezut. Desi ii era frica, in delirul momentul, febra lucrurilor, s-a lasat dusa de val si a crezut. Expusese cu cateva ore inainte credinta ei ca lumea nu s-a schimbat, cutumele vor ramane acolo, iar comportamentul uman nu se schimba, oricat de multe s-ar spune. Nu a vrut sa o creada, dar nici macar nu a recunoscut ca adevarul era acolo. Mai tarziu si-a dat seama ca a comis pacatul capital: acela de a crede. I-a venit brusc in minte: "Sa nu crezi ce-ti spun acum. Vorbele-mi sunt vant nebun...Sa nu crezi ce-ti spun acum...Chiar de eu iti spun...Vei fii a mea oricum...Sa nu crezi nimic...Chiar niciun cuvant". Brusc a realizat ca din nou nu intelege in ce lume traieste. Prea complicat, prea greu si prea multa singuratate ascunsa in spatele vorbelor.