sâmbătă, 5 decembrie 2009

Subiectivismul votului de maine

Foto: BBC
Maine sunt din nou alegeri. Si daca e sa ma iau dupa predictiile din ultima saptamana lumea o sa aleaga "raul cel mai mic". Eu am o mare dilema: cum se masoara raul cel mai mic? Eu cred ca maine o sa se voteze la modul subiectiv, nu obiectiv. Si asa o sa faca toata lumea, pentru ca si in materie de preferinte politice gandim cu inima, fie ca uram, fie ca iubim pe un anumit lider politic. Nu exista stare de mijloc. Iubesti sau urasti, nimic mai mult. Asa ca maine cei care vor vota, chiar daca nu constientizeaza, vor fi influentati tot de sentimente. Si chiar daca e iubire pe bani, aleg pe X sau Y pentru ca am relatiile cutare si cutare, tot iubire de ceva se cheama. Fie se duc sa voteze pentru ca urasc o persoana care simbolizeaza un trecut intunecat sau poate o urasc ca vad in el o parte din caracterul lor, dar se duc. Insa nu stiu ce simt cei care maine isi vor pune intrebarea: Should i stay or should i go?

vineri, 4 decembrie 2009

Fuga de umbra


S-a aplecat peste umbra, a strans-o in brate si a fugit de ea intr-o fractiune de secunda. Si-a lasat acolo mai mult decat atat, si-a lasat o parte din sine, o parte din univers. Si a fugit cat au tinut-o picioarele si respiratia. Himera devenise mult prea mare pentru umerii ei mici. Si de atunci o vad mereu fara umbra si tot timpul pe fuga. Azi am vrut sa ma apropii de ea si sa ii spun sa inceteze. Dar nici nu a vrut sa auda, i-a fost frica ca ii dau umbra mea. Nu as face asa ceva, dar nu ma crede. Poate maine si in fiecare zi in care ne vom mai intalni o sa pot sa o conving sa stea, sa priveasca, sa respire adanc si nu in ultimul rand sa isi iubeasca din nou umbra.

Confruntarea dintre Basescu si Geoana - fara castigator


Incerc sa fac un mix in minte de sondaj CCSB si impresiile lasate de confruntare. Foarte multi sunt interesati de alegerile de duminica, adica 80%, oauuu..., dar ma intreb eu din astia cati stiu ce inseamna un mogul, sau cine e Vantu, Patriciu &Co. Bat pariu cu Base ca buni si cateva prietene de ale ei habar nu au. Dar pe Iliescu il stiu, deci prin asociere pe Geoana. Upssss....nu-i asa ca la asta nu v-ati gandit? Si mergand mai departe din cei interesati sa spunem ca s-au uitat la dezbatere, dar nu s-au lasat convinsi de juramantul cu Biblia, si doar 44% se mai duc la vot, iar 28% sunt destul de scarbiti si prefera sa se uite la filme sau mai stiu eu ce. Si desi multe voci sustin ca Basescu a castigat confruntare se pare ca diferenta de opt procente sta in picioare: adica Geoana 54% - Basescu 46 %. Nu cred sa se schimbe prea multe daca aplec urechea la maestrii sociologi (se stiu ei:P). Sunt placut uimita ca lumea este bine informata si se pare ca sunt la curent cam cu tot ceea ce s-a intamplat pana acum, un procent de aproximativ 80% mi se pare satisfacator. Deci tind sa cred ca la fel de multi au urmarit dezbaterea din seara asta. Cat despre filmuletul cu copilul si Basescu 41% cred ca e trucat, iar 37% il cred in stare pe presedinte de un asemenea gest. Si raportat la seara asta raspunsul lui a fost unul cu dus intors. E pe genu: e jumate de adevar, nu minciuna. Si pana la urma stand stramb si judecand drept eu cred ca de fapt nu o sa castige niciunul...puterea asta simbolica nu o sa ii ajute sa devina nemuritori, ci din contra le mai scade niste ani din viata.

joi, 3 decembrie 2009

Amintiri din viitor


Unii se pregatesc deja de victorie, iar altii iau in sfarsit in calcul si varianta ca ar putea pierde. Sper insa ca ambele tabere iau in calcul faptul ca totul se poate spulbera intr-un minut. Poate avem parte de o revelatie de genul "Amintiri din viitor" si ne dam seama ca e mai bine sa ne autoconducem singuri decat sa avem un presedinte in urmatorii cinci ani. Poate introducem un sistem prin rotatie, iar functia de presedinte sa fie ocupata o anumita perioada de timp de cei mai capabili oameni pe care ii are tara asta. Si cred ca sunt multi, doar trebuie descoperiti si pusi acolo unde le este locul. Cine vrea sa aiba "Amintiri din viitor"? Poate daca o sa ne jucam putin cu destinul si o sa sfidam legile naturale o sa putem schimba ceva, cel putin in modul nostru de a fi.

miercuri, 2 decembrie 2009

Patriotismul si eu, eu si patriotismul


Nu am vibrat de emotie cand m-am trezit de dimineata, nu mi s-au oprit lacrimile pe obraji si nu mi-a sarit inima din piept, desi era 1 decembrie, Ziua Nationala a Romaniei. Asta inseamna ca nu sunt patrioata? Sau pur si simplu sunt "constipata" sentimental cand e vorba sa arat cat de mult tin eu la tara asta? Cert este ca nu am vibrat de emotie si de cativa ani fug de orice gen de parada. Doar cand eram la Cluj in fiecare an ziua de 1 decembrie insemna ceva pentru mine si prietenii mei si o sarbatoream in piata Avram Iancu. Dar de atunci au trecut vreo sase ani, iar inima mea nu mai bubuie la fel ca atunci cand bate ceasul spre primele ore ale Zilei Nationale. Nu stiu daca sunt patrioata sau nu, in adevaratul sens al cuvantului, dar cred ca atat timp cat am refuzat cu inversunare sa emigrez si sa raman aici, ceva - ceva tot mai am pentru tara asta. Desi uneori mai am unele momente de indoiala si ma intreb: tara asta ce are pentru mine? Cu toate astea nu am vibrat de emotie cand m-am trezit de dimineata, nu mi s-au oprit lacrimile pe obraji si nu mi-a sarit inima din piept, desi era 1 decembrie, Ziua Nationala a Romaniei.

luni, 30 noiembrie 2009

Cine merita o mare palma de la Basescu?


Tin minte si acum ca in urma cu sapte ani am luat ultima palma zdravana de la mama. Si nu facusem nimic foarte grav, doar ca intr-un acces de rebeliune am intrebat-o pe sora mea:"Dar tu ce dracu faci?" Nu am fost inspirata ca am scos un cuvant urat, asa ca mi-am luat o palma serioasa de la mama. Si pe langa pedeapsa fizica am avut parte si de morala intinsa pe aproape o zi. Adevarul ca in toti anii mei de viata nu am auzit-o pe mama sa injure sau sa spuna un cuvant urat, iar pe tata o singura data cand situatia era foarte tensionata. Insa azi, desi eram mai mult adormita decat treaza, aud o persoana publica, ministru mai exact, cum afirma la televizor, in fata a milioane de oameni, copii, femei, batrani, ca spune despre alta ca este un "porc mincinos". Chiar daca e campanie electorala si taberele adverse se ataca eu cred ca aceste cuvinte nu ar trebui sub nicio forma pronuntate, mai mult chiar, repetate de doua ori. Dar se pare ca unele persoane publice nu au destul de multa inteligenta ca sa imbrace atacurile in ironii fine. Chiar daca nu intelege toata lumea, unii o sa inteleaga si o sa aprecieze mai mult si poate chiar o sa tina cu tabara ta. Dar daca iti permiti sa ai un limbaj de "mahalagiu" pentru mine esti un mare nimic. Degeaba ai functia pe care o ai daca nu ai si inteligenta necesara. Poate tu meritai palma aia de la Basescu, dar nu una trucata, ci una data cu putere si responsabilitate.