luni, 26 ianuarie 2015

Ce merita sa mai faci in weekend in Bucuresti

Strain in orasul in care locuiesti e o sintagma care ti se poate potrivi si tie.

Locuiesc de ceva ani in Bucuresti, dar nu pot sa ma laud ca am vizitat toate muzeele si atractiile turistice.

Si spun asta din postura unei persoane care a lucrat si la Metropotam, a scris despre oras, dar tot nu am apucat sa il vizitez cu adevarat.

In schimb am invatat sa il ”iubesc” si apreciez si mai mult. Pentru ca are niste locuri minunate, niste stradute care asteapta sa fie descoperite, niste restaurante/bistro-uri superbe numai bune sa mancati ceva bun.

Insa vreau sa scriu despre altceva. Mai exact despre ce fac cei de la Muzeul National de Arta al Romaniei. Organizeaza niste evenimente si expozitii superbe.

Am fost curioasa sa vad spatiile istorice din corpul central al Palatului Regal in cadrul unei vizite cu ghidaj gratuit. Mi-a placut foarte mult.

Dupa aceasta experienta placuta am mers, tot la o vizita cu ghidaj gratuit, sa admir lucrarile care sunt expuse la Muzeul K. H. Zambaccian.



                                           Corneliu Baba: Portretul lui Zambaccian

Am admirat colectia de 19 panze semnate de mari maestri ai scolii franceze:  Eugène Delacroix, Pierre-Auguste Renoir, Alfred Sisley, Camille Pissarro, Paul Cézanne, Pablo Picasso,  Henri Matisse etc.

Daca mergeti acolo o sa vedeti si lucrari de varf ale artistilor din secolul al XIX-lea sau de la inceputul secolului al XX-lea – Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Stefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Iosif Iser, Nicolae Darascu sau Camil Ressu.

Daca v-am facut ”pofta” sa stiti ca puteti participa la vizita cu ghidaj gratuit a expozitiei Modele de comportament in secolul al XVIII-lea, din corpul Stirbei.

Cand? Sambata 31 ianuarie de la ora 11:00.

Tarif: 10 lei (pret intreg)/pensionari: 5 lei/elevi si studenti: 2,5 lei/prescolarii au acces gratuit

Inscrieri la: programari@art.museum.ro sau 021.314.81.19

Eu zic ca merita.

duminică, 25 ianuarie 2015

Allegro, ma non troppo - comedia pe care trebuie sa o vezi la TNB

Piesa lui Ion Minulescu a carui premiera s-a jucat tot la Teatrul National pe 30 martie 1927 a "ajuns" din nou pe scena TNB.

Nu stiam la ce sa ma astept, dar am fost placut surprinsa cand am intrat in Sala Pictura, care era plina de spectatori.

In piesa joaca Gavril Patru, Marius Rizea, Eugen Cristea, Costina Ciuciulica, Aylin Cadir, Victoria Dicu si Costica Lupsa si este regizata de Razvan Popa.

Despre ce este vorba...

Titu Micsoreanu este milionarul care la insistentele sotiei Cocuta devine preocupat si de domeniul artistic.

Astfel ca il sustine financiar pe autorul dramatic Ion Marian ca sa scrie o piesa de teatru. Evident ca Titu se implica activ in "actul artistic".

Numai ca lucrurile nu sunt atat de simple cum par la prima vedere. Si pentru ca nu vreau sa va stric placerea de a merge sa vedeti piesa nu o sa dezvalui mai multe amanunte.

Florica (servitoarea) joaca foarte bine, ca si restul actorilor. E o piesa buna, care o sa va faca sa radeti, dar sa si reflectati la o serie de adevaruri care se ascund in spatele glumelor.



Sursa foto

"Veti fi martorii unor adevaruri incomode, rostite cu lejeritate: conditia artistului, raportarea sa la imbogatitii de moment, vanitatea si rapacitatea parvenitului ce se vrea aureolat si cu gloria intelectualului. Si, nu in ultimul rand, amorul, adulterul, frivolitatea feminina. Poate ca unele doamne din public vor zambi tainic la auzul replicii: O femeie fara amant e ca o cometa fara coada". Sustinut  de o distributie cu har si haz, va invit la un spectacol care contine toate ingredientele unei comedii elegante si spumoase", este mesajul transmis de regizorul Razvan Popa.

Mai multe detalii despre pretul biletelor si zilele in care puteti merge la teatru puteti afla de aici.