vineri, 1 aprilie 2011

Scurte - de vineri

De vreo saptamana am inceput o campanie personala. E un fel de turneu, care se va desfasura pe mai multe saptamani, de cunoastere. E un risc asumat. De multe ori e mai bine sa nu stii, sa mori impacat, in ignoranta. Dar daca mi-am asumat asta o sa o duc pana la capat. Primele semnale par pozitive, dar variabelele sunt prea multe ca sa ma pot pronunta. Tot luna asta se implinesc patru luni de cand am ales sa traiesc o noua provocare, dupa ce am stat ascunsa timp de aproape trei ani. Cert e ca astept luna mai ca sa pot sa evaluez. Insa aici nu e vorba de o alegere, ca nu ai cum, e vorba de ceva ce se intampla pur si simplu.

miercuri, 30 martie 2011

De la acut la cronic

La prima vedere par usoara ca un fulg. Dar dupa cum stim ca nu se poate vedea mai departe, pana in suflet, prin ochii unui om, eu ma simt de o tona. Ciudate grade de comparatie gasesc si eu, dar e vorba de 1.000 de kg de oboseala. E ceva ce a fost acut si pare ca pe ora ce trece se transforma in cronic. Am incercat sa nu devin victima perfecta a unei primaveri impostoare, asa ca am recurs la metodele traditionale: legume, fructe si dulciuri. Nimic. Am incercat si cu miscare: tot degeaba. Si in acest efort sustinut de pendulare intre somn in pat si dormit in picioare nu am reusit sa spun cate ceva despre vicii si suplicii la rugamintea Iuliei (Iyli). Dar va spun pe scurt asa: frumoasa, cuminte, desteapta si devreme acasa, pentru ca dulciurile nu se pun, alea sunt de fapt calea spre fericire, deci nicidecum viciu sau supliciu:)). Mergand mai departe, pana nu cad de oboseala langa birou:)), Semanticus ma intreba ce melodii din filme imi plac. Grea leapsa as spune eu. Si totusi sunt cateva









luni, 28 martie 2011

Daca gandim devenim periculosi. Despre Wikileaks-ul autohton

Dezvaluirile Wikileaks de zilele astea mi se par un fel de "teorie Big Bang - in varianta romaneasca". Asa cum unii cred ca din haos s-a nascut lumea, tot asa unii cred ca dezvaluirile astea o sa faca lumina, in haos. Cum eu nu cred in aceasta teorie, ma indoiesc si de rezultatul celei actuale. De parca nu traim de la inceputul anului intr-o permanenta joaca de genul: cine trage presul de sub picioarele cui, dezvaluirile mai lipseau.

Incepand de la o alianta in fuga, USL pe nume, contra "firii de altfel", descinderi, scandal pe Schengen, suprapuse cu un cutremur in Japonia, razboi in Libia si alte revolte, Romania reala trebuie sa mai faca fata si unui "atac" al dezvaluirilor. De parca nu era suficient de preocupata de divorturile Moni/Iri, Oana/Pepe. Dezvaluirile au succes. Pentru ca suntem curiosi sau...

"Astazi spatiul tiparit nu corespunde ideilor, interesului sau frumusetii unui text. Administratorii intreprinderilor au pus mana si pe ziare, (si restul as adauga eu) si singurul parametru de care tin cont este respectarea spatiului destinat publicitatii, sportului sau anunturilor "fierbinti". Adica pentru ceea ce nu dureaza, fiindca ceea ce dureaza te face sa gandesti si, prin urmare, e periculos. (Spusa de scriitorul Luis Sepulveda).

Asa ca dezvaluirile, care par mai degraba un cancan politic, se vor "consuma" la fel de repede si intempestiv cum au si aparut, apoi va aparea altceva, ca sa nu apucam sa ne gandim la ele, ca ar fi periculos.

P.S. Eu tin sa precizez ca in tot acest haos ceva "face sens"...ceva despre Mircea Geoana, daca facem un mic puzzle. "Mihaela dragostea mea ....I am number one in Romania today"

duminică, 27 martie 2011

Si unde e generatia inteligenta?

Inca din copilarie deprindem rautacisme, care se manifesta la nivel de porecle. Pe masura ce crestem ne debarasam de ele sau, din contra, ne perfectionam. Ii catalogam pe cei din jurul nostru ca sa ne legitimam unele actiuni, din ignoranta sau nestiinta. Dar ce te faci cand girezi pentru o persoana prin contraexemplu, iar dupa aia ea dovedeste ca se poarta mai "mizerabil" decat cei pe care i-ai dat tu exemplu? Sa luam un studiu de caz din politica autohtona.

Fostul premier Adrian Nastase se plangea joi ca cei mai multi tineri politicieni sunt slab pregatiti. Mai mult chiar, social democratul ii numeste "Generatia Oajdea" ( facand referire la deputatul PD-L Daniel Oajdea) si ii caracterizeaza astfel: "nu-si gaseste identitatea, mult prea putin cultivata, fara capacitate de dialog, fara cultura si fara pregatire...personaje impertinente, autosuficiente, oameni ai unei singure carti (in cel mai bun caz), oameni ai unor idei fixe". Ii dau si eu dreptate, in cazul unor politicieni.

Insa Nastase continua, intr-un exercitiu de legitimare a puterii, si sustine ca "din fericire" Victor Ponta nu face parte din "generatia Oajdea".

"Avem avantajul ca, in prezent, PSD este condus de unul dintre putinii lideri din noua generatie care nu se incadreaza in caracteristicile de mai sus", sustine fostul premier.

Uman pot sa inteleg ca ai doar cuvinte de lauda pentru "creatia ta". Dar ce te faci domnule Nastase cand constati ca toata educatia pe care i-ai dat-o se "duce pe apa sambetei"? De ce va intreb asta? La doar doua ore dupa ce i-ati facut acest elogiu, Victor Ponta arata ca e "un copil obraznic".

Sa va explic: "Ponta, catre ziaristi: Nu va mai luati dupa toti prostii - Igas si Boc". Upsss!!! Limbaj de "maidan" i-as spune eu, dar poate sunt subiectiva. Si totusi eu imi aduc aminte ca cei cultivati au un alt fel de limbaj, mai ales daca sunt persoane publice. Si mai sunt exemple.

Asta ma duce cu gandul la un cantecel pe care il cantam in copilarie: "Hei copii, copii, numai mama sa nu fii!", doar ca am putea inlocui aici: "Hei romani, romani, numai "formator" de politicieni sa nu fii!

P.S. Mentionez ca am lucrat doar cu materialul clientului!