duminică, 15 noiembrie 2009
John Fowles si politica imorala din Romania
Linia dintre iubirea pentru principiile promovate de un anumit partid de stanga sau de dreapta si ura fata de cei care practica politica de stanga sau de dreapta a devenit una subtire in lumina ultimelor evenimente.
La gandul ca ambitiile personale de marire ale unor politicieni ne vor face pe noi, cetatenii de rand, sa platim cu bani din portofelul nostru greselile lor, ne cutremura si ne scarbeste in acelasi timp.
Cum e si in viata reala dragostea trece si prin stomac, iar sentimenele isi pierd din intensitate o data cu primele conflicte de acest gen. Asa e si cu politica din ultimul timp. Burtile romanilor sunt din ce in ce mai goale si ura fata de politica demogagica transpare pe fetele lor tot mai mult.
Chiar daca iubesti principiile politice nu ai cum sa faci compromisuri la nesfarsit cand vezi ca toate deciziile luate de cei care ne conduc tara ne aduc doar dezavantaje si costuri financiare ridicate. Cel mai probabil amanarea acordarii imprumutului de la FMI va determina statul sa se imprumute de la bancile comerciale, iar dobanzile le vom plati noi.
In urma cu trei decenii John Fowles ilustra in romanul “Magicianul” starea actuala a politicii din Romania.
“Occidentalul va cunoaste o perioada de prosperitate considerabila, aproape inimaginabila in prezent. Continui sa sustin pericolul unei catastrofe, aproape inimaginabila in prezent. Continui sa sustin ca pericolul unei catastrofe nucleare va avea asupra Americii si Europei de Vest un efect benefic. In primul rand, va stimula productia economica si in al doilea rand, va asigura mentinerea pacii. In al treilea rand, va pastra mereu vie senzatia existentei unui pericol permanent real, a carui absenta a fost, dupa parerea mea, cauza ultimului razboi mondial. Intram intr-o epoca imorala si de nerespectare a regulilor, in care gustul placerilor egoiste a unei majoritati crescande de indivizi nu va putea fi satisfacut prin salarii ridicate si abundenta de bunuri de consum pe fundalul unui dezastru universal iminent. In astfel de perioade personalitatea caracteristica va deveni, in mod inevitabil, tipul auto-erotic sau, in termeni clinici, autopsihotic. In lumea occidentala Homo Sapiens va deveni Homo Solitarius”.
Daca Fowles spunea atunci ca intram intr-o epoca imorala, noi putem spune deja ca am intrat si tot mai multi ne luptam cu nesiguranta zilei de maine.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu