marți, 15 martie 2011

Obsedatii nu sunt utili

Uitarea e o sabie cu doua taisuri pentru om. Daca nu am uita unele intamplari, sau evenimente din viata noastra, am trai un chin permanent. Insa este tragic cand uitam lucruri care ne-ar salva de ridicol, infatuare si mandrie. Cand amnezia temporara pune stapanire pe unii, se instaleaza obsesia. Iar obsedatii nu au fost niciodata utili societatii, cel putin nu in asta in care traim. Zilnic ma conving ca devenim o tara manata de obsesii. Pornind de la politicieni, pana la cei jos. Cei dintai se lupta pentru putere, iar restul au asistat neputinciosi pe margine la un spectacol pe care nu l-au inteles. Iar cei care devin nervosi cand nu inteleg ceva s-au revoltat, iar asta i-a transformat in obsedati. Trist este ca politicienii nu au inteles niciodata ca fug dupa o "Fata Morgana". Sunt curioasa cati dintre ei ar putea sa imi dea definitia puterii. Asupra a ce cred ca au putere? Castigarea unei licitatii si mai multi bani nu le vor rezolva teama de singuratate, nu le vor aduce timpul pierdut in lupte inutile, nu le vor salva viata searbada. Mi se pare atat de absurd sa pierzi din vedere lucrurile esentiale, doar ca sa crezi ca ai putere. Si pentru ca nu isi dau seama ca sunt obsedati de putere, un concept abstract, fara forma sau fond, isi vor da importanta in continuare. Tot acest "spectacol" imi aduce aminte de istoria unui rege, care ilustreaza efemeritatea.

Regele Ezechia. Are mai multe episoade de glorie si cadere. Este atacat de Sanherib, imparatul Asiriei, insa in urma interventiei Divine Israelul scapa. Dar din cauza ca Ezechia s-a "imbatat" cu iluzia puterii, ignorand principiile, se imbolnaveste foarte grav. Este anuntat ca ar trebui sa isi ia la revedere de la cei dragi, ca moartea e aproape. Disperat, Ezechia mai cere o sansa de la Divinitate. Ii este acordata. A fost recunoscator o scurta perioada, iar apoi a uitat. Iar in momentul in care alti imparati din jur au venit sa auda mai multe despre insanatosirea miraculoasa, Ezechia, prins de mirajul puterii si obsesia mandriei, le-a aratat visteriile. Din cauza faptelor lui Israelul se mai alege cu un blestem divin si peste cativa ani ajunge sa fie ocupat de Babilon. (Intreaga istorie o gasiti la 2 Imparati 18 si mai departe).

Amnezia partiala ne poate transforma in obsedati. Iar obsedatii nu sunt utili, mai ales daca sunt politicieni. Poate, printr-un miracol, vor invata din greselile istoriei si nu le vor repeta.

2 comentarii:

fanel spunea...

Greu de crezut, Puterea te schimba. Si multi sunt schimbati inainte de a ajuge la putere, prin educatie.

Cristi spunea...

Cam toti politicienii sunt obsedati de putere si bani. Bine, unii sunt obsedati de blonde. :))