vineri, 31 iulie 2009

Cat timp o sa le mai inghitim scuzele?


Traim intr-o societate unde greselile ni se taxeaza de cele mai multe ori, iar scuzele nu rezolva nimic, poate doar o problema de constiinta. Daca ai gresit, platesti.

Din pacate principiul nu prea se aplica in lumea celor puternici care au ajuns in politica, sunt sefi de stat, premieri sau conduc institutii importante, unde greselile sunt acoperite de minciuni, iar dosarele ajung sa "mucegaiasca". Traim niste vremuri in care cei care ne conduc tara sunt prinsi cu mata in sac, stam cu dovezile in mana, dar nimeni nu ia nicio masura.

Incepand de la cazul Ridzi, pana la gestul "necugetat" al lui Radu Mazare de a purta o uniforma nazista si trecand peste granita unde premierul italian Silvio Berlusconi isi scuza pornirile sexuale spunand ca nu este un sfant.

Poate intelegem si noi ca si politicienii sunt oameni, desi uneori prin modul in care se poarta ne face sa avem dubii in legatura cu umanitatea lor.

Isi satisfac capriciile chiar daca ele sunt gresite, fie ca este vorba de moda, de propria vanitate, de sexualitate, ignorand moralitatea si chiar legalitatea.

Radu Mazare crede ca orice greseala se poate rezolva prin niste scuze.

"Mi-am cerut scuze, nu am vrut sa jignesc pe nimeni purtand acea uniforma. Am vazut impreuna cu fiul meu filmul Valkyrie si am purtat si eu uniforma pe care o purta Tom Cruise. Asa ca mergem mai departe, ce altceva sa mai fac?", a declarat edilul Constantei.

Nu cred ca scuzele sunt suficiente pentru faptul ca am ajuns din nou in presa internationala nu printr-o fapta demna de lauda. E suficient ca fiica presedintelui Traian Basescu se afla saptamanal in atentia jurnalistilor straini si nu pentru ca ar fi propus un proiect de lege care ar revolutiona politica europeana, ci ca "Paris Hilton" a Romaniei, sau Balcanilor.

Acum aproape toti europenii stiu ca avem un primar nazist, ca asta o sa tina minte, ma indoiesc ca multi isi vor aduce aminte ca era vorba de o prezentare de moda.

Nici faptul ca Silvio Berlusconi a declarat ca nu este un sfant nu ii scuza comportamentul sexual. Scuzele nu i-au salvat casnicia si ca o lume intreaga stie ca a facut sex in patul lui Putin cu o prostituata, fara prezervativ.

Scuzele lor nu ne platesc noua facturile si nu compenseaza nedreptatile care ni se intampla, la noi greselile se taxeaza cu duritate. Poate ar fi timpul sa ne cerem si noi scuze ca nu ii mai credem si sa ii taxam.

3 comentarii:

madalina ionescu spunea...

Incepe sa se coaca o ziarista foarte buna in tine, my dear Carrie!

Irina Mirela Ursu spunea...

Multumesc Mada. Un compliment ca asta venit din partea ta inseamna mult. Sper sa avansez in continuare.

Anca spunea...

Sex? Or the city?