joi, 7 iulie 2011

"Vorbe grele" despre femei, casnicie si dragoste - Interviu cu Victor Ciutacu



Fie il urasti, fie esti fanul lui, dar Victor Ciutacu nu are cum sa iti ramana indiferent. Creeaza controversa in jurul lui si se descrie pe sine ca "fiind extraordinar de destept si ingrozitor de arogant".

Si cum majoritatea il cunoaste doar pe jurnalistul Victor Ciutacu care diseca politicienii si felul in care merg lucrurile in tara asta, eu am vrut sa stiu daca are "Vorbe Grele" si despre femei, casnicie si dragostea la prima vedere. Concluzia va apartine.

R: "Femeia la putere" pare sa fie ultimul trend, atat national cat si international. Parlamentul European a cerut statelor UE sa creasca procentul femeilor care sa conduca companii de top. Crezi ca aceasta promovare este creata de un val "artificial" agitat de feministe sau am reusit sa ne dovedim valoarea?

Ciutacu: Sunt ferm convins ca e artificial. Ca daca era natural nu era nevoie ca PE sa propuna aceste masuri. Orice fel de discriminare e daunatoare, inclusiv cea pozitiva, fiindca strica echilibrele in niste piete care ar trebui sa fie libere. Sunt o gramada de femei in lume care conduc companii si institutii publice fara sa fi recomandat cineva, anterior, promovarea lor pe criteriul sexului.

R: Daca ar fi sa imi numesti niste femei celebre care ar putea sa serveasca drept model reprezentantelor sexului frumos, din ziua de azi, la cine te-ai opri?

Ciutacu: Eu nu cred in modele. Nici eu nu am urmat vreun model si nu mi se pare nimerit sa urmezi, pas cu pas, traseul unui predecesor celebru. Te poti insipira, dar e contraproductiv sa copiezi.

R: Crezi ca exista dragoste la prima vedere?

Ciutacu: Nu stiu daca e dragoste la prima vedere. Cred ca exista atractie fizica la prima vedere. Poate sunt eu gresit construit, dar nu am reusit sa ma indragostesc niciodata la prima vedere, nici macar de femeile care starneau animalul sexual din mine.

R: Ce ne poate spune Victor Ciutacu despre casnicie? Ai descoperit secretul echilibrului?

Ciutacu: Eu vad casnicia ca pe o echipa, nu ca pe o harjoneala sexuala perena. La un moment dat cei doi parteneri se obisnuiesc cu toate particularitatile fizice ale celuilalt si daca nu functioneaza ca un mecanism, odata stinsa valvataia atractiei sexuale nu mai ramane nimic de impartit. O casnicie reusita poate fi echivalata unui exercitiu continuu de toleranta reciproca.

R: In contextul retelelor de socializare si a unei societati care glorifica eul personal crezi ca s-a schimbat definitia iubirii?

Ciutacu: Nu stiu exact care e definitia iubirii. Insa aparitia si dezvoltarea retelelor de socializare, dupa explozia siteurilor de dating, faciliteaza mai mult schimbul de fluide intre timizi care nu aveau tupeul sau norocul sa intalneasca pe strada si sa ajunga dupa aia in pat. Mi se pare greu sa te indragostesti de o persoana virtuala. Poate te starneste fizic, dar nu cred ca si emotional.

R: Completeaza enunturile: Femeia este..... Barbatul este....Impreuna sunt....

Ciutacu: Femeia este o necesitate. Barbatul este necesitatea necesitatii. Impreuna sunt ca soarecele si pisica.

Continuarea o puteti citi pe Pandoras.

miercuri, 6 iulie 2011

Ce ma face fericita?!?

Mereu imi repet ca o sa tin minte cele mai profunde si inaltatoare definitii ale fericirii, iar cand o sa vreau sa impresionez pe cineva, sa le repet. Dar le uit mai tot timpul, iar cand cineva ma intreaba daca sunt fericita, ma blochez, creierul meu ramane efectiv naucit. Dar Ionut nu avea de unde sa stie, drept urmare o sa incerc sa explic fericirea. Factual vorbind sunt si eu de acord ca ea vine din interior, adica de la hormoni. Asa ca sunt nefericita cand am un dezechilibru, cand imi bat joc de programul meu de somn si alte lucruri marunte, dar care, prin absenta, te pot neferici pe viata. Si trecand si la fericirea de exterior, aia falsa, care se defineste prin verbul a avea, ca pana la urma nu prea te poti entuziasma de verbul a fi, de asta s-au ocupat parintii, as include pantofii si alte nebunii(fleacuri de femeie, care nu au nicio relevanta pentru barbatii rationali care prefera sa lesine de foame doar ca sa isi dea banii pe gadgeturi:P). Si exista si o treia de categorie a fericirii pentru mine, aia spirituala, unde intra familia, prietenii si eu.

marți, 5 iulie 2011

Take Vivil, kissing is imminent



"My mom told me: Don't take candy from strangers. But I don't always listen to my mom. So I took Vivil". Il priveam fix, nu am spus nimic, dar cu un gest de indiferenta i-am luat bomboana. Precipitat, vizibil emotionat, a inceput sa turuie langa mine. Eu savuram si retraiam, asemeni lui Proust, o parte din copilarie. Cu ochii negri scantaietori in care i se oglindea pasiunea, il auzeam, asa in fundal cum imi spunea ca mi-a oferit o "dulcegarie" fara zahar si cu vitamine. Imi era greu sa ma concentrez pentru ca simteam gustul aromei marului verde, din multele zile cand stateam tolanita pe iarba cu o carte in mana. Gandurile au galopat prin "era" adolescentei, la primul sarut cu gust de menta, apoi la prima imbratisare cu aroma de miere si trairi tropicale. Cand m-a prins de mana am retrait aroma diminetii, de latte Macchiato fara zahar. M-am intors, am luat Vivil, pentru ca sarutul era iminent. Inca traim intr-o lume dulce, pe care trebuie sa o pastram sanatoasa, fara zahar, doar cu multivitamine si emotii. Si Vivilul nu trebuie sa lipseasca niciodata din buzunar, ca nu se stie niciodata cand flirtul se transforma in senzualitate. "Take Vivil, kissing is imminent".

Sursa foto: EV

luni, 4 iulie 2011

Sa luptam pentru metafora!

"O metafora e mai greu de cucerit decat o tara!". Cum insa in zilele noastre notiunea de tara e greu sa o definesti, metafora a fost ascunsa sau uitata. Urmaresc de cateva saptamani numeroasele articole aparute pe tema disparitiei presei si a jurnalistilor de calitate, adica moartea "metaforei", intr-o tara cucerita deja de populism, politica, informatii pe surse, scarba sau blazare. Dar virusul nu a ajuns doar in presa "serioasa", ci si in "presa frumoasa". Extazul mi s-a tranformat in dezamagire saptamana trecuta cand mi-am cumparat revista preferata. E o traditie de familie, o citesc de cel putin zece ani si rar mi s-a intamplat sa ratez vreun numar. Insa, pe luna ce trece articolele se imputineaza odata cu paginile. Pana acum imi rezervam pe putin 6 ore in weekend sa o savurez, sa suspin, sa visez ca atunci cand presa va fi platita o sa pot sa imi cumpar poseta Coco Chanel la care visez de 10 ani, sa devorez articolele si sa ma pun la curent cu ultimele noutati in materie de produse de frumusete. La ultimul numar am avut nevoie de doar doua ore ca sa fiu complet dezamagita. Mi-e greu sa cred ca metafora a fost abandonata, ca dintr-o redactie care nu e condusa de moguli sau interese se poate "raspandi" in print dezamagirea. Nu ma doare atat de tare moartea presei "bune" pentru ca stiu cum merge, dar cand moare presa "frumoasa" chiar nu mai vad "lumina de la capatul tunelului". Chiar cedam atat de usor frumusetea in detrimentul unor frivolitati? Cert e ca la altii se poate. Mai mult chiar, ei au combinat presa "serioasa cu cea frumoasa". Scriam anul trecut, in articolul Una calda, una rece, despre tara mea draga ca in Elle, editia tiparita in Marea Britanie, aparuse un interviu cu premierul Gordon Brown. Si nu l-au intrebat despre viata de acasa, de la birou, ci despre masurile pe care le ia guvernul britanic ca sa ajute moda. Si da, premierul britanic a declarat ca a dat bani ca sa sprijine industria modei. Imi doresc ca si la noi sa ramana frumosul si sa ne reapucam sa cucerim metafora. Inca suntem tineri si mai avem energie sa luptam ca "viitorul sa sune mai frumos decat a fost".

duminică, 3 iulie 2011

Ingredientele unei stari zen



Foto by: Costin

In dulcea rutina, prinsi in capcana corporatista a vietii inevitabil avem zile in care respectam cu strictete ciclul: birou - pat. Daca se mai adauga si elementul Internet, termenul de aer liber e doar o dulce amintire. Insa "blestemul" poate fi rupt. Nu e nevoie de magie alba, ci doar de initiativa si un colt de iarba verde. Pe langa cele doua ingrediente se mai adauga prieteni, copii cu chef de joaca si ceva bun, iar starea zen este garantanta. Pentru a vizualiza starea de relaxare de la #picnic2 trebuie doar sa dati un click pe Foto Union si pe Refresh.ro