joi, 5 aprilie 2012

Despre adevar

Bariera care despartea binele de rau s-a transformat intr-o linie subtire, aproape invizibila. In acelasi timp si adevarul a capatat nenumarate nuante, iar principiile unora par stupide in ochii altora. Asupra a putine chestiuni majoritatea e de acord ca sunt de partea binelui, restul putand fi pus in discutie. Argumente se gasesc, poate doar seriozitatea lor poate fi contestata, depinde insa foarte mult de natura celui care contesta. Principiile unora par absurde in ochii altora. Ce era minciuna ieri, peste noapte se poate transforma in adevar. De aia e imperios necesar, cand suntem nevoiti sa luam o decizie, sa fim siguri ca stim toate punctele de vedere. E greu sa decizi unde e adevarul, dar cand il descoperi in sfarsit, realizezi ca a meritat tot efortul depus.

miercuri, 4 aprilie 2012

Ce am mai citit

"De barbati trebuie sa-ti fie mila; sa-ti fie mila de ei si sa-i parasesti. Femeile au fost educate sa creada ca barbatii sunt raspunsul. Ei bine, nu sunt. Nu sunt nici macar o simpla intrebare".

"Fusese o greseala sa-si imagineze ca mariajul poate modifica regulile matematicii. Unul plus unu fac intotdeuna doi".

"Nu am cum sa-ti explic ce inseamna sa fii curajos. Nu e un lucru pe care sa-l poti tine in mana si studia. Chiar daca el exista, nu ai indicii sa-l simti. Nu te tulbura, nu te ameteste, nu nimic. Poate ca ai sentimentul ca stii ce faci mai mult decat de obicei, dar cam asta-i limita. Nu poti vorbi despre ea. Daca incerci sa il atingi, nu il gasesti" - Privind in soare de Julian Barnes.

luni, 2 aprilie 2012

Cand lumea se opreste in loc

Iti tii respiratia, inchizi ochii si crezi ca in acel moment lumea se opreste in loc pentru tine. Nu e ca si cum i-ai cere prea multe, ca doar existenta e conceputa ca sa confirme exceptiile de la regula. Pentru ca pana la momentul in care iti doresti ca timpul sa inghete, ti-ai dorit cu ardoare opusul. Simtim ciudat, uitam cum sa ne purtam rational in prezenta unor anumite persoane. Si nu e ca si cum ar exista o carte cu reguli, o conduita speciala, ci ajungi sa te porti in functie de ce simti. Desi tocmai atunci ai vrea sa abuzezi de ratiune. Exista oameni care iti anuleaza ratiunea, iar locul ei este luat de traire intensa.